De toekomst van Fair Play

Toen ik twee jaar geleden bij John Schreiner de winkel binnenstapte, kreeg ik te horen van John dat hij er geen jaren meer mee door ging gaan. Er bleek geen opvolger klaar te staan om Fair Play nog een generatie te laten meegaan.

Zou dit het einde betekenen van een uniek assortiment hengels? Hengels die gemaakt worden vanuit een passie: de passie om hengels te bouwen die de visser maximaal genot schenken. Niet enkel door de hengels technisch perfect te maken: een progressieve buiging die de volledige lengte van de hengel aanspreekt bij het werpen en die zorgt voor de meest optimale demping bij het drillen, een onverwoestbare bussluiting, een hoogwaardig kurken handvat met strak sluitende reelringen, hardverchroomde geleideogen met een juiste verdeling, een correct opgegeven werpgewicht en lijndikte... Maar vooral door er ook een lekkere hengel van te maken. Een hengel met ziel en karakter, die de hengelaar nog maar bij het vastnemen er van, al naar de sfeer van de waterkant brengt. Speurend naar de juiste plek om het aas te water te laten.

De weken daarop bleven mijn gedachten terug keren naar dit nakende einde. Er moet toch iemand opduiken om dit alles te doen verder leven? Iemand moet er toch opstaan om deze ambacht te laten bestaan? De gedachte begon te spelen om er zelf mee door te gaan. Een gedachte die me niet meer losliet...

Nu is het bijna zo ver. Het winkelpand van John heeft een nieuwe bestemming gevonden. Wonende in BelgiŽ was het onmogelijk om de winkel in Amsterdam over te nemen. Fair Play zal deze zomer verhuizen naar BelgiŽ, naar het kleipikkersdorpje Sint-Lenaarts, ver van alle stadsdrukte. Momenteel zijn we nog volop bezig de nieuwe woonplaats van Fair Play te verbouwen. Een oude schuur in eik, die de oorlog nog heeft doorgemaakt. Een gebouw dat nog volgens hetzelfde vakmanschap en met dezelfde passie is gebouwd als onze hengels.

Vanuit deze locatie zal ik alle liefhebbers van Fair Play blijven bedienen. Niet enkel met de hengels, maar ook met het juiste toebehoren om optimaal van de hengels te kunnen genieten: spinners en lepels, handgemaakte pennetjes, de swing- en quivertips, Stilon, ... Een goede hengel kan tenslotte niet juist functioneren met een mismaakte spinner, een onwerpbare pen of een onbetrouwbare lijn. Daar zal Fair Play voor blijven staan: degelijkheid, duurzaamheid en onversneden visplezier.

Tot Uw dienst,
Jan Bassez

april 2014